Beroepsziekten in Nederland

Uit onderzoek blijkt dat er in 2018 ruim 3800 meldingen van de beroepsziekten waren bij de bedrijfarts. Het gaat dan voornamelijk om mentale aandoeningen, maar ook problemen met de houding komen veel naar voren. Mensen met psychische aandoeningen, zoals teveel werkstress, een burn-out of andere mentale aandoeningen komen voor in verschillende branches. Voornamelijk in het onderwijs, IT en de financiƫle dienstverlening zie je dit veel. Door middel van e-health kunnen bepaalde lichte psychische klachten preventief worden aangepakt. Het is een laagdrempelig en betaalbaar instrument.

Medewerkers met problemen aan het lichaam komen meer naar voren in de industrie en bouw. Het kan dan zijn dat zij last hebben van bijvoorbeeld hun rug of andere lichaamsdelen. Zwaar fysiek werk kan hier een grote rol bij spelen, maar ook een verkeerde houding op een kantoorstoel kan bepalend zijn.

Zowel bij mannen als bij vrouwen komen beroepsziekten voor. Qua leeftijd is wel te zien dat het een kwart van de meldingen komt van medewerkers die ouder zijn dan 55 jaar. Uiteraard zijn er daarbij gevolgen voor zowel de medewerker als bedrijf. Medewerkers zijn langere tijd (deels) afwezig. Een klein deel blijft blijvend arbeidsongeschikt. Zowel lang als kort verzuim kost werkgevers jaarlijks veel geld. Preventie en juiste begeleiding is daarom van belang om het verzuimpercentage niet te hoog te krijgen en je medewerkers daarbij gezond te houden!

Bron: beroepsziekten.nl