Huidige flexbranche

Uit onderzoek van het ING (Economisch Bureau) blijkt dat de flexbranche minder groeit. In zowel 2019 als 2020 is de verwachting dat het aantal gewerkte uren flink terugloopt. In 2020 wordt er zelfs een kleine krimp verwacht. Dit meldt Flexnieuws.

Deze verwachting ontstaat voornamelijk door een mindere economische groei. Daarnaast speelt ook de spanning op de huidige arbeidsmarkt een grote rol, deze is krap te noemen. Het is lastig voor zowel reguliere werkgevers als uitzendorganisaties om aan geschoold personeel te komen met de juiste vaardigheden en kennis. In verschillende branches is deze krapte te voelen. Al springt onder andere de ICT branche en de zorg branche er wel bovenuit.

Hiernaast speelt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) een rol. De WAB zorgt voor arbeidsrechtelijke verandering die invloed hebben op flexibele arbeid. Flexibele arbeid zal in zijn gehele vorm duurder worden. De Wet arbeidsmarkt in balans treedt 1 januari 2020 in werking. Vele payroll- en uitzendorganisaties zijn momenteel bezig om hun dienstverlening hierbij te optimaliseren.

Al deze veranderingen vraagt om nieuwe uitdagingen, maar ook nieuwe kansen voor de flexbranche. Uitzendorganisaties zullen zich meer van de concurrentie moeten onderscheiden door onder andere en bijvoorbeeld meer opleidingsmogelijkheden te bieden. Enkel dan kunnen zij hun hoofd boven water houden in deze steeds veranderende flexbranche.